Retail (verkoop)

Onderwijsvorm: BSO
Studiegebied: handel
Graad: 3de


Heb je interesse voor het beroep van retailmedewerker, logistiek medewerker of visual merchandiser? Ben je klantvriendelijk? Hou je van ICT-vaardigheden? Ben je taalvaardig? Kun je exibel werken? Ben je creatief?

Instap

De studierichting Retail sluit aan bij de 2de graad Of ce en retail BSO, de 2de graad Handel TSO en de 2de graad Handel-talen TSO.
Je kunt ook instappen na andere studierichtingen van de 2de graad. Een inhaalbeweging voor een aantal vakken kan dan wel vereist zijn.

Opleiding

In de basismodule “Retail” (retailmedewerker) leer je in de winkelklas en op stage de taken van een retailmedewerker op praktijkgerichte wijze. Op het programma staan het zelfstandig goederen in ontvangst nemen, verwerken en presenteren in de winkel. Je ont- vangt de goederen (food en non-food), slaat ze op in het magazijn en vult de winkel aan. Je verzorgt de presentatie van de goederen in de winkel. Tot het takenpakket van de retailmedewerker behoren ook het verkopen, klanten adviseren en service verlenen. Je kiest zelf 2 branches waar je als leerling graag stage zou lopen. Je gaat op zoek naar productinformatie om de klant tijdens het verkoop- gesprek te helpen. Ook leer je klanten onthalen en kassa bedienen. ICT-vaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol.

In het 1ste leerjaar maak je een keuze voor “Logistiek” of “Visual merchandising”. Dit is een keuze voor 2 jaar.

Kies je voor Logistiek, dan leer je in het vaklokaal en in het stagebedrijf op praktijkgerichte wijze zelfstandig goederen te ontvangen en op te slaan in een magazijn, verzendklaar te maken. Verder verwerf je ook de competentie om de ontvangen en verzonden goederen te registreren in de voorraadadministratie.
Kies je voor Visual merchandising, dan leer je in het vaklokaal en in het stagebedrijf op praktijkgerichte wijze zelfstandig een ontwerp van presentatie ontwikkelen en uitvoeren in de winkel of etalage. Met behulp van software ontwikkel je een presentatieschets. Je ontwerpt de nodige decoratieve elementen met aandacht voor kleur en stijl.

Toekomst

Na de 3de graad Retail volgt het 7de specialisatiejaar Detailmanagement.

We leren omgaan met klanten en hun specifieke wensen. We helpen de klanten bij het maken van een goede keuze. Dankzij onze kennis van kleuren- leer, artikelcomposities en decoratieontwerp helpen we de winkel aantrekkelijk maken en leren we heel wat over het koopgedrag van de klant. Het is belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen bij het bedienen van de klant, ook in moeilijke situaties.

Lessentabel

Office en retail (kantoor)
3de graad
1ste leerjaar 2de leerjaar
BASISVORMING
Godsdienst  2 2
Project algemene vakken 4 4
Frans 3 2
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding  2 2
SPECIFIEKE VORMING RETAIL
Module Retailmedewerker met inbegrip van werkplekleren en stages
Goederenverwerking
Verkopen, adviseren en service verlenen
Informatie verwerken
ICT-integratie
12 14
Module Logistiek of Visual merchandising (*) met inbegrip van werkplekleren en stages 6 7
Zakelijke communicatie Nederlands 2 0
Totaal aantal lesuren 33 33

(*) De leerlingen maken de keuze tussen Logistiek of Visual merchandising. Ze houden de keuze van het 1ste leerjaar in het 2de leerjaar van de 3de graad aan.