Sociale en technische wetenschappen

Onderwijsvorm: TSO
Studiegebied: personenzorg
Graad: 2de en 3de


Hou je van plannen, organiseren, zelf problemen aanpakken? Heb je interesse voor wetenschappen, zowel sociaal- als natuurwetenschappelijk? Ben je creatief, sociaal voelend en praktisch? Zoek je een studierichting waarmee je later nog vele wegen uit kan?

Instap

Na de 1ste graad kun je starten in de 2de graad Sociale en technische wetenschappen. Na de 2de graad kun je doorstromen naar de 3de graad Sociale en technische wetenschappen. Ook vanuit andere studierichtingen kun je in de 3de graad instappen. Een inhaalbeweging voor een aantal vakken kan dan wel vereist zijn.

Opleiding

Je verkent de wisselwerking mens, voeding en milieu en je eigen positie daarin. Je krijgt een wetenschappelijke onderbouw vanuit Natuurwetenschappen en Sociale wetenschappen en dit zowel theoretisch als praktisch. Het vak Integrale opdrachten, dat een constante over de 2 graden heen vormt, biedt je de kans om competenties van de studierichting te verwerven en te ontwikkelen. Je leert hierbij om je kennis, vaardigheden en attitudes aan te wenden in een bepaalde situatie. Je leert kritisch te zijn en creatief en probleemoplossend te denken. Ook de componenten
Voeding en Expressie krijgen de nodige aandacht. De opdrachten en verwachte competenties groeien in complexiteit en moeilijkheidegraad.

Toekomst

Na de 3de graad Sociale en technische wetenschappen behaal je het diploma secundair onderwijs. Zoals je uit het overzicht op het einde van de brochure kunt opmaken, is dit een doorstromingsrichting.
Een uitgebreide waaier aan professionele bacheloropleidingen en uitzonderlijk ook enkele acade- mische bachelors zijn mogelijk. Wie niet voor hoger onderwijs kiest, kan nog Secundair-na-secundair binnen het studiegebied Personenzorg volgen. Enkele leerlingen volgen ook HBO5 Verpleegkunde.

STW biedt een brede basis, een mix van vakken. Tijdens de Integrale opdrachten leren we onderzoeken, organiseren, presenteren en zicht krijgen op wat we later willen.

Lessentabel

Sociale en technische wetenschappen
  2de graad 3de graad
  1ste lj 2de lj 1ste lj 2de lj
ALGEMENE VORMING
Godsdienst 2 2 2 2
Nederlands 4 4 4 4
Frans 3 3 3 3
Engels 2 2 2 2
Geschiedenis 1 1 1 1
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Wiskunde 3 3 3 3
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
Informatica 1 1 0 0
SPECIFIEKE VORMING SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN
Sociale wetenschappen 3 3 4 4
Natuurwetenschappen 4 4 5 5
Integrale opdrachten 6 6 6 6
Breekpunt 1 0 0 0
Totaal aantal uren 33 32 33 33