Gezondheids- en welzijnswetenschappen

Onderwijsvorm: TSO
Studiegebied: personenzorg
Graad: 3de


Ga je graag met mensen om? Hou je van contact en interactie? Ben je bekommerd om het welzijn van mensen? Heb je een duidelijke interesse voor wetenschappen in de brede zin van het woord?

Instap

Na de 2de graad Sociale en technische wetenschappen kun je instromen in de 3de graad Gezondheids- en welzijnswetenschappen. Ook vanuit andere studierichtingen kun je in de 3de graad instappen. Een inhaalbeweging voor een aantal vakken kan dan wel vereist zijn.

Opleiding

Je bestudeert de mens als totale persoon in al zijn facetten: fysisch, psychisch, sociaal en spiritueel. Het uitgangspunt is de gezonde mens. Er zijn vier fundamentele componenten: psychologie en pedagogiek, gezondheid en welzijn, wetenschappen, stages en seminaries.

Het vak Psychologie en pedagogiek leert je hoe de mens zich gedraagt en welke psychologische ontwikkeling hij doormaakt.In Gezondheid en welzijn benader je gezondheid niet vanuit een enge medische, maar vanuit een brede maatschappelijke visie. De stevige wetenschappelijke component bestaat uit Toegepaste fysica, Toegepaste chemie en Toegepaste biologie.

Naast de theoretische bagage die je meekrijgt, leer je op stage en tijdens Seminaries kritisch denken en problemen zelfstandig aanpakken. Je traint ook je exibiliteit en weerbaarheid.

Toekomst

Na de 3de graad Gezondheids- en welzijnswetenschappen behaal je het diploma secundair onderwijs. Zoals je uit het overzicht op het einde van de brochure kunt opmaken is dit een doorstromingsrichting. Een uitgebreide waaier aan professionele bacheloropleidingen en uitzonderlijk ook enkele academische bachelors zijn mogelijk.

Wie niet voor hoger onderwijs kiest, kan nog Secundair-na-secundair binnen het studiegebied Personenzorg volgen. Enkele leerlingen volgen ook HBO5 Verpleegkunde.

Een mengeling van vakken, een sociale toets, de interactie in de klas maken GWW boeiend. Er zijn ook inleefstages, daar leer je de sociale sector kennen.

Lessentabel

Gezondheids- en welzijnswetenschappen
3de graad
1ste leerjaar 2de leerjaar
ALGEMENE VORMING
Godsdienst  2 2
Nederlands 3 3
Frans 2 2
Engels 2 2
Geschiedenis 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Culture exploratie 1 1
Wiskunde 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
SPECIFIEKE VORMING GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN
Toegepaste biologie 3 3
Toegepaste chemie 2 2
Toegepaste fysica 1 1
Psychologie en pedagoiek 3 3
Gezondheid en welzijn 3 3
Seminaries 1 1
Stages 4 4
Totaal 33 33